Orhan Yalçın Gültekin
Ferruh Ataol (21 Mart 1957-17 Ekim 1978)
Bütün bir KMP AKDD sürecinde birlikte olduğumuz, ekmeğimizi, peynir, zeytin ve helvadan mürekkep “komün” gıdamızı bölüştüğümüz Devrimci Yolcu Ferruh Ataol’un KMP AKDD önünde faşistlerin saldırısına uğrayıp ağır yaralandığını öğrendiğimizde sarsılacaktık. (9 Ağustos 1978) Ferruh, çok sevip saydığımız bir yoldaşıyla yeni evlenmişti ve bizim kutlamamızın üzerinden de çok fazla zaman geçmemişti. Ferruh, bu saldırı sonucunda felç olacak ve Ankara’da tedavi edildiği hastanede yaşamını yitirecekti. (17 Ekim 1978)
Geçmiş gün, isimleri unutuyorum… Bir Devrimci Yolcu öldürülmüş… AKDD kapısında Ferruh’la karşılaşıyoruz. Elinde küçük bir resim… “Pankarta bu resmi çizmemiz gerekiyor” diyor. Alıyorum resmi elinden başlıyorum pankartın hazırlanmasına…
AKDD’nin arka odasındaki toplantımız bitmiş… Ön tarafa geçiyoruz… Ferruh şöyle bir bakıyor, “Siz bizden daha çok kullanmaya başladınız” diyor… Gülümsüyorum…
Aramızda yaş farkı çok az ama sanki hep daha büyük geliyor gözümüze…
Biz kocadık, o halâ çok genç…
OYG, 18 Ekim 2007
***
EK:
ONLARIN ANISINA Cilt 1
İZDÜŞEN YAYINCILIK
FERRUH ATAOL
(21 Mart 1957-17 Ekim 1978)
İstanbul’da iki çocuklu bir ailenin ilk çocuğu olarak doğdu. Eskişehir Maarif Koleji’ni bitirdi. Lise yıllarında sosyalist düşünceyi benimsedi. 1974’te İstanbul Teknik Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Matematik Bölümüne girdi. Temmuz 1978’de 3. sınıfı bitirdiğinde evlendi. 9 Ağustos 1978’de üç faşistin İstanbul-Kocamustafapaşa’daki Artvin Kültür Derneğini kurşunlaması sırasında vuruldu. 17 Ekim 1978 de Ankara Numune Hastanesinde hayatını kaybetti. İstanbul Silivrikapı Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Ferruh Ataol, CHP geleneğine sahip bir ailede entelektüel bir ortamda büyür. Okula başlamadan okumayı, hesap yapmayı öğrenir, yaşıtlarından iki yıl önce başlar okula. Kitaplarla ve müzikle iç içe geçer günleri, çok küçük yaşta bazı müzik aletlerini çalmaktadır. Eskişehir Maarif Kolejini birincilikle kazanır, derslerinde özellikle matematikte çok başarılıdır. Sosyalist düşünceleri lise annda benimser. Yakın çevresinde “Düşünen Adam” diye bahsedilir kendisinden. Matematik ve çok sevdiği kitaplarının dışında sinema, satranç, briç, bilardo ve masa tenisi en büyük tutkularındandır. Masa tenisi, voleybol ve atletizm dallarında okulun lisanslı, dereceler ve madalyalar kazanmış bir sporcusudur. Güçlü bir kişiliğe sahiptir. Özgürlüğe âşıktır, kararlıdır, fedakar ve dayanışmacı bir yapısı vardır. Müziği, sporu, devrimciliği hep coşkuyla ve aşkla yaşar.
1974 yılında İstanbul Teknik Universitesi, Temel Bilimler Fakültesi, Matematik Bölümünde eğitimine matematikçi bilim insanı olma hedefiyle başlar. 12 Mart faşizminin etkilerinin nispeten hissedildiği, bir yenilgi döneminin arkasından solda dağınıklığın yaşandığı yıllardır. Bir yandan sol içerisinde süren ideolojik tartışmalarla ayrışma ve saflaşmalar yaşanırken bir yandan da Milliyetçi Cephe Hükümetinin kurulmasıyla birlikte artan faşist saldirilara karşı antifaşist mücadelenin örgütlenmesi gündemdedir. Bu tartışmalar içerisinde THKP-C ve Mahir Çayan’ın görüşlerini benimseyen Ferruh Ataol okuldaki Devrimci Gençlik grubuyla hareket etmekte ve kendisini DEV-GENÇ’li olarak tanımlamaktadır.
Entelektüel birikimi, sağlam temellere dayanan dünya görüşü, hayata dair filozofça çözümlemeleriyle herkesin dikkat ve beğenisini kazanan Ferruh her yerde kendinden emin tavrı, ikna edici görüşleri ile arkadaşlarının, yoldaşlarının sadece önünü aydınlatan değil onların iç sıkıntılarını gideren bir “hayat terapistidir” aynı zamanda
Zamanla okuldaki DEV GENÇ örgütlenmesinin önde giden isimlerinden bir haline gelen Ferruh, Devrimci Yol içerisinde yaşanan Devrimci Sol ayrılığı sürecinde de Devrimci Yol saflarında kalmayı tercih eder. Bu aşamadan inbaren Devrimci Yol örgütlenmesinin İstanbul’da güçle dirilmesi sürecine kablarak Kocamustafapaşa ve Sefaköy bölgelerindeki çalismalarda sorumluluklar üstlenir. Bu semtlerde bulunan Artvin Kültür ve Dayanışma Derneklerine gidip gelen Ferruh Ataol; buralardaki seminer ve eğitim çalışmalarının yürütülmesinden, bölgedeki afişleme, yazılama başta olmak üzere her tür etkinliğin örgütlenmesine kadar küçük büyük iş ayrımı yapmadan mücadelenin her evresinde yer alır. 1 Mayıs 1978 Taksim mitingine bölgedeki halkın kitlesel bir şekilde katılımının sağlanmasında onun emeği çok büyüktür.

3 Temmuz 1978’de 3. sınıfı bitirdiğinde Nimet Demir ile evlenir.
9 Ağustos 1978’de, siyasal çalışma için gittiği Kocamustafapaşa’daki Artvin Kültür Derneğine üç faşist tarafından açılan yaylım ateşi sonucu boynundan yaralanır. Ağır yaralı olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesine kaldırılır. Boynunu delip geçen kurşun nedeniyle omuriliği zedelenmiş ve boynundan aşağısı felç olmuştur. Bir müddet İstanbul’da tedavi gördükten sonra 28 Eylül 1978’de Ankara Numune Hastanesine kaldırılır. 8 Ekim’e kadar konuşur, güler, keman ve şiir dinler, Devrimci Yol dergisinin son sayısındaki orta sayfa yazısı üzerine ziyaretçileriyle tartışır. Eşinin ve ailesinin en büyük destekçisi Ferruh’un arkadaşlarıdır, daima yanlarında olurlar.
9 Ekim’de kendisini vuranlardan birinin yakalandığını duyduğunda sevinir ama Ankara Bahçelievler’de vurulan yedi TİP’liden altısının ölümünü öğrendiğinde çok üzülür. Yaralı Serdar Alten’in yaşamasını diler. Belki Serdar’ın da iki ay önce kendisinin vurulduğunu duyup aynı dilekte bulunmuş olabileceğini konuşurlar eşi ile. Aynı gece komaya girer, 17 Ekim 1978’de kalbi durur. Ne yazık ki üç yüz metre ilerdeki Hacettepe Hastanesinde tedavi gören Serdar Alten de aynı gün ayrılmıştır yaşamdan.
18 Ekim’de İstanbul’da cenaze töreni nedeniyle bir çok üniversite, yüksekokul ve lisede öğrenciler derse girmez, Ferruh için, mücadele arkadaşları, komşuları ve halktan binlerce insanın katılıp faşistleri lanetleyen sloganlara ortak olduğu İstanbul’da o güne dek gerçekleşmiş en kalabalık cenaze törenlerinden biri yapılır. Ferruh Ataol, törenin adından Silivrikapı Mezarlığı’nda devrim andı içilerek toprağa verilir.
Onların Anısına Cilt 1 İzdüşen Yayıncılık