Hüseyin İnan
Kayseri 1949 – Ankara 1972
1949’da Kayseri’nin Sarız ilçesine bağlı Bozüyük köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Sarız’da, liseyi Kayseri’de okudu. 1966’da ODTÜ İdari Bilimler Bölümü’ne kayıt oldu.
Sosyalist Fikir Kulübü (SFK) ve bu derneğin bağlı olduğu Dev-Genç’e üye oldu. Bu arada TİP’e de katılarak, bu partinin etkinliklerinde yer aldı. Aynı dönemde, gerek İstanbul ve Ankara, gerek İzmir ve diğer yörelerde anti-emperyalist eylemlere katıldı; ABD 6. Filo’suna yönelik eylem ve mitinglerin içinde bulundu. Toprak işgalleri, kırsal yörelerdeki etkinlikler vb. etkinliklere katıldı. 1966-67 öğretim yılında gerçekleşen ODTÜ Hazırlık boykotunun örgütlenmesine önderlik etti. ODTÜ’nün simgesi olan “DEVRİM” yazısını yazanlardan ve Komer’in arabasını yakanlardan biriydi.
Hüseyin İnan, 1968’de, TİP ve daha sonra MDD içindeki ayrılıklarda, kesintisiz ve aşamalı devrim olarak millî demokratik devrim tezine sahip çıkarken MDD’yi “Türk solu” ve “Aydınlık” çevrelerinin savunduğundan farklı ele almış, hem TİP-MDD saflaşmasından hem de MDD içi tartışmalardan uzak durarak kendi yolunu açmaya yönelmiş; kırsal alanları ve şiddet politikasını millî cephe mantığı içinde temel alan gizli ve dar örgüt düşüncesi doğrultusunda çekirdek bir grup oluşturmaya yönelmişti. Ankara, özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini İnan’ın attığı grup, daha sonra THKO’nun çekirdek kadrosunu oluşturacaktı.
Aynı yıl İdari Bilimler Fakültesi’nden çıkarılan Hüseyin inan, ODTÜ yurtlarında kalmaya devam etti. 14 Ekim 1969’da, grubun önemli bir kesimiyle birlikte Suriye üzerinden Ürdün’e, Filistin kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) asıl gücünü oluşturan El Fetih’in kamplarına gitti. Burada FKÖ’nün yanında İsrail’e karşı savaştı. İsrail içlerindeki karakol baskınlarında bizzat yer aldı.
Şubat 1970’de Türkiye’ye geri döndüğünde, Diyarbakır Antep yolunda bir otobüste yakalandı. Diyarbakır’da devam eden yargılama sonunda, Ekim 1970’de tahliye oldu.
Hüseyin inan, Ankara’ya döndükten sonra benzer düşüncelere sahip ve aynı eylem çizgisini benimseyen, başlarında Deniz Gezmiş’in yer aldığı İstanbul grubuyla bir araya gelerek Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurdu.
İnan, kitle hareketleri içinde hemen hiç tanınmayan biri olmakla birlikte, örgütleyici niteliği, insanlarla ilişki kurma becerisi ve kararlılığıyla grup içinde sivrilmişti. Sinan Cemgil, Yusuf Aslan, Deniz gezmiş ve Cihan Alptekin’in de yer aldığı THKO’nun tartışmasız önderiydi. Daha sonra, yaygınlaşan silahlı eylemlere önderlik etmekle kalmadı, bütün eylemlerin bizzat içerisinde oldu.
29 Aralık 1970’de, Dev-Genç üyelerinden İlker Mansuroğlu’nun öldürülmesi üzerine, THKO’nun örgüt olarak kendini ortaya koyduğu Kavaklıdere polis Karakolu’nun kurşunlanması, 1 Ocak 1971’de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, Amerikan askeri tesislerinin basılarak bir Amerikalının kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde gösterdiği gözü pek tavrı ve kararlılığıyla THKO’nun varlığında büyük etken oldu.
24 Mart 1971’de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanarak, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’la Ankara 1. no.lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından 9 Kasım 1971’de idama mahkûm oldu. İdamların önlenmesi için gerek Meclis’te, gerek kamuoyunda ve gerekse örgüt arkadaşları tarafından çeşitli girişimlerde bulunulmasına rağmen Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’la birlikte 6 Mayıs 1972’de idam edildi.