emekten ve halklardan yana demokratik bir anayasa
egemenler “anayasa değişikliği” hamlesinde farklı kurumlarıyla bir kez daha kendini belli etti. tamamen antidemokratik bir süreç işleten egemenler hem hükümet eliyle hem de yargı eli ile halkları ve emekçileri dışında bırakan bir anayasa süreci işletti. bu sürecin tanınmaması ve boykot edilmesi halklarımızın ve emekçilerin vereceği en isabetli karar olacaktır.
halklar ve emekçiler sürecin dışındadır
anayasa sürecinin başından itibaren halkların ve emekçilerin talepleri sorulmamıştır. halkların demokrasi talepleri, emekçilerin kriz çemberinde yaşadığı tonlarca zorluklar ve talepleri konusunda sürece dahil edilmesi bir kenara söz konusu dahi olmamıştır.
akp meclisin vekillerini tanımayan kürt sorununu çözmek istemeyen bir süreç ördü
mecliste görevlerine devam eden halkının oyları ile seçilmiş bdp’li vekillerle görüşülmemiş, açık bir ayrımcılık uygulanmıştır. bdp milletvekilleri “anayasa değişikliği” süreci boyunca kürt sorununun çözümü için çok ciddi öneriler getirdi. fakat kendi hesabına bir süreç işleten akp her zamanki gibi, işine gelmediği için kürt vekilleri görmezden gelme siyaseti izledi. açılım yapılacaksa kürt sorununun meclisteki siyasi aktörü ile görüşme baştan gerçekleşmeliydi.
yüksek yargı kendini sağlama alıyor
akp yargı kanalında daha fazla kadrolaşma hamlesi yapmış yüksek yargıda bunu kabul etmemek üzere kısmi iptale gitmiştir. akp koltuk derdinde pişkin siyasetçi, anayasa mahkemesi koltuk derdinde yüksek yargı bürokratları olarak pozisyonlarının peşindedirler. arada tüm toplumun hakları yenmektedir.
seçim barajı anti demokrasisi
seçim barajı değişikliklerde gündeme alınmamış, seçilme ihtimali olabilecekler, temsil edilmesi elzem olan tüm siyasi görüşler baştan itibaren antidemokratik bir şekilde elenmiştir. seçim barajının kalkmasını memleketine yakıştıramayan başbakan toplumun siyaset yapma hakkının hırsızlığını yapmıştır.
emekçilerin hakları elinden alınmaya devam edilecek
işsizlik cenderesinde olan emekçilerin haklarını korumaları, savunmaları için herhangi bir sendika, kanun gibi demokratik uygulama devreye alınmamış, söz konusu dahi olmamıştır. haklı binlerce talebi olan emekçilerin gündeme alınmaması işsizliğin, emekçilerin yaşadığı sıkıntıların, istikrarsızlığın devam edeceğini göstermektedir.
parti kapatmalar, siyasi yasaklamalar devam edecek
kapatma davası gündeme gelecek olan akp kendi adına siyasi partilerin kapanması konusunu ele almış fakat yasaklanan kürt vekilleri ile ilgili en ufak bir adım atmamıştır. siyasi engellemeleri, akp parti kapatmalar da dâhil olmak üzere el artıracak şekilde gerçekleştirmiştir.
ergenekoncular hala iş başında
halkların özlemi olan demokrasiye kavuşmak için 12 eylül askeri darbesi sonucu ortaya çıkan anayasa kökten reddedilmelidir. ergenekon kapsamında açılan davaların hiç biri egemenlerin aleyhine sonuçlanmamıştır. değişiklik yapılırken darbeler dönemini sarsıcı hiç bir düzenleme yapılmamıştır. bu gelişmeler darbeler sürecinin devam ettirilmek istendiğini gösteriyor.
tüm bu nedenlerle emekçilerin ve halkların baştan sürece dâhil edildiği “demokratik bir anayasa” sıfırdan planlanmalı, önümüze dayatılan bu süreç reddedilmelidir. halklarımızın kıymetli oyları kendisini dışında bırakan bu süreci boykot ederek, ders verecek kudrettedir.
emekçi hareket partisi
genel başkanı
sibel uzun
14.07.2010