1902 yılında Osmanlı İmparatorluğu Makedonya’sının Priştine kasabasında dünyaya gelen, Türkiye komünist hareketinin en çok hapis yatan, en çok eser veren düşünce ve eylem adamlarından Hikmet Kıvılcımlı, Belgrat Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde öldü. Cenazesi Türkiye’ye getirilerek Topkapı mezarlığında toprağa verildi.

17 yaşında gönüllü olarak katıldığı millî mücadelede, Yörük Ali Efe çetesinde ve Köyceğiz kuva-i milliye askeri kumandanlığında görev aldı. 1920’lerin başında Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi oldu. 1925’de TKP’nin Beşiktaş, Akaretler’de gerçekleştirdiği 2. Kongrede TKP merkez komitesine seçildi ve MK içinde gençlik sorumlusu oldu. Aynı yıl Aydınlık gazetesinde ilk yazıları yayınlanmaya başladı.

1925’ten hayatının sonuna kadar sürekli kovuşturmalara, işkencelere maruz kaldı ve hapis yattı. (Toplam 22,5 yıl)

1967’de İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği’ni (İPSD) kurdu.

İktisattan antropolojiye, Marksist düşüncenin tarihsel ve kuramsal gelişiminin açıklanmasına ve Türkiye’de bir işçi sınıfı devriminin strateji ve taktik sorunlarına kadar çeşitli konularda çok sayıda telif eseri ve Aydınlık, Türk Solu, Sosyalist, Ant gibi dergilerde makaleleri yayınlandı.

12 Mart 1971 darbesinde ağır hasta olduğu için arandığı halde yurtdışına çıkmak zorunda kaldı.