Orhan Yalçın Gültekin
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Türkiye tarihinin en önemli siyasi partilerinden biriydi. Bir grup sendikacı tarafından kurulan TİP, Mehmet Ali Aybar ve Behice Boran önderliğinde işçi sınıfının ve emekçi kitlelerin sesi olmaya çalıştı. Bu sesin doğru ya da yanlış olması bir yana, TİP, türkiye tarihinde her zaman saygın ve özel bir yere sahip oldu. 68 kuşağının genç sosyalist önderleri -Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan vb- siyasete ilk örgütlü adımlarını TİP ile attılar. Sonra TİP’ten ayrılıp kendi yollarını açmış olsalar da bu değişmeyen bir gerçek olarak kaldı.
Türkiye’de saygın ve önemli adların ardına saklanarak siyaset yapmanın tarihi çok da yeni değil. Son örneği, bir oldu bittiyle Türkiye Komünist Partisi (TKP) adının Sosyalist İktidar Partisi (SİP) tarafından gasp edilmesiydi. Şimdi buna bir yenisi eklendi: Türkiye İşçi Partisi (TİP).
Geçtiğimiz haftalarda İşçi Kardeşliği Partisi (İKP), yapacakları kongrede partilerinin adını Türkiye İşçi Partisi (TİP) olarak değiştireceklerini ilan etmişti. Gelen eleştirilerin ne tür bir etki yaratacağı ve İKP’nin bu eleştirileri ciddiye alıp almayacağı beklenirken, bir başka grup, Türkiye İşçi Partisi (TİP) adında bir parti kurdu!
Kurucu üyelerden Muharrem Soydemir, ANKA’nın örgütlenme çalışmaları yürütüp yürütmedikleri, seçimlere girme niyetlerinin olup olmadığı sorularına “Henüz onunla ilgili bir çalışmamız yok şu aşamada, yani dün bugün gibi, şu aşamada bir çalışma yok. Onu ilgili kurullar bir araya geldikten sonra karar verilecektir” diye yanıt verdi.
Yeni kurulan çakma partinin genel başkanı da sözcüsü de Doğu Perinçek’in “İşçi Partisi”nden. Anlaşılan “İşçi Partisi”, İKP’nin TİP adını almasının önünü kesmek için TİP adında bir tabela partisi kurmayı yeğlemiş.
Bu gelişmeler karşısında da İKP adını Türkiye Birleşik İşçi Partisi (TBİP) olarak değiştirdi.
Yangından mal kaçırır gibi yapılan bu siyasi manevraların beyhude olacağını, yapanların yanına kâr kalmayacağını ama yapanların da hatırlanıp unutulmayacağını herkesin bilmesi gerekir.