İbrahim Öztaş, 1950 yılında Şereflikoçhisar ilçesinin Dereköy’ünde doğdu. Babası Ali Efendi, aydın bir insandı. Dereköy’de sekiz yıl muhtarlık ve izleyen yıllarda Şereflikoçhisar’da arzuhalcilik de yapmıştı. Türkiye İşçi Partisi ilçe örgütünün kuruluşunda öncülük etmişti. Annesi Melek hanım ev kadınıydı. Köyde sevgi ortamında büyüdü, iri kıyım, gösterişli bir çocuktu.

İlkokulu köyünde okudu. İlkokulu bitirince İstanbul Vefa Lisesi yatılı bölümünü kazandı. Vefa Lisesi’nin, orta ve lise kısmını yatılı ve burslu okudu. Altı yıl İstanbul’da okuyarak hem kent yaşamını hem de kollektif yaşamayı öğrendi. Halk oyunlarını çok severdi ve iyi oynardı. Çok güzel Türkçe ve İngilizce şarkılar söylerdi. Ortaöğrenim dönemindeki öğrencilik yılları, İbrahim’e paylaşmayı ve dayanışmayı öğretti. Yaz tatillerinde tanıdığı öğrencilere yardımcı olur, ders verirdi. Çocukluğundan beri, zayıfları kollayan, koruyan, sevecen, sorumluluk duygusu yüksek bir kişiydi. Güçlü kuvvetli boylu poslu, yakışıklı bir devrimciydi, boyu 1.90’ı aşıyordu. Ama bu gücünü gereksiz gösteriye dönüştürdüğüne okul arkadaşları hiç tanık olmamıştı. Onun belirgin özelliği kararlılığı ve cesaretiydi, sevimliliğiydi.

Vefa Lisesini bitirdikten sonra, 1967-1968 öğrenim yılında ODTÜ Matematik Bölümünü dereceye girerek kazandı ve kayıt yaptırdı. ODTÜ’de Hazırlık sınıfında bir yıl okudu. Bölümünü beğenmedi ve 1969-1970 öğrenim yılında yeniden üniversite sınavlarına girdi, İTÜ İnşaat Fakültesine kayıt yaptırdı. Lise yıllarında çok okuyan bir öğrenciydi, eline ne geçerse okurdu. Politik ve toplumsal olaylara ilgi duyuyor ve çürümüş düzenin ezilenlerden yana değiştirilmesi gerektiğini kavramaya başlıyordu. ODTÜ Hazırlık sınıfında Deniz Gezmiş’lerle tanıştı. Denizler’le birlikte hareket etti. Kadir Manga da yakın arkadaşıydı. Gençliğin, işçi sınıfının ve ezilenlerin toplumsal mücadelelerine katıldı. 15-16 Haziran İşçi sınıfının büyük kitlesel direnişine katıldı. Tutuklandı, Deniz ve Cihan Alptekin’le Sağmalcılar Cezaevinde kaldı.

Şereflikoçhisar’da Dev-Genç’in örgütleyici ve kurucularındandı. Köyleri dolaştı yoksul köylüleri ve üreticileri mücadele için örgütlemeye çalıştı. Bu dönemde 1969-1970 dönemindeki tüm toplumsal mücadelelere omuz verdi, katıldı. Anti-emperyalist gençlik eylemlerinin; “NATO ve 6. Filoya Hayır” eylemlerinin örgütleyicilerindendi. Akhisar ve çevre köylerde tütün üreticileri arasında çalıştı, örgütleme faaliyeti yürüttü, 2. Akhisar tütün mitinginin örgütleyici ve destekleyicilerindendi, tütün üreticileriyle tütün mitingi için omuz omuza çalıştı.

1970’lerin başında Cihan Alptekin, Ömer Ayna ve diğer arkadaşlarıyla birlikte döneme damga vuran THKO’nun İstanbul grubunun kurucularındandı. İstanbul’da Cihan Alptekin grubunun kamulaştırma eylemlerinde yer aldı. Aranmaya başlandı. İzmir’e politik örgütlenmeyi gerçekleştirmek amacıyla gelmişti. Halilrıfatpaşa semtinde kaldığı ev polis tarafından 21 Mayıs gecesi basıldı. Çıkan çatışmada, dört polis yaralandı. İbrahim Öztaş da ağır yaralandı ve daha sonra kaldırıldığı devlet hastahanesinde yaşamını yitirdiği devlet yetkilileri tarafından açıklandı. Yakınları tarafından ağır yaralı yakalandığı ancak öldürüldüğü; İzmir Sıkıyönetim Mahkemesi duruşma tutanaklarında, avukatı tarafından ağır yaralandıktan sonra öldürüldüğü ifade edilmişti. İbrahim’in cenazesi memleketine götürülmek üzere ailesine verilmedi, ölümünden dört gün sonra Karabağlar Paşakapısı mezarlığına gömüldü.

Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin yılmaz ve inançlı bir neferiydi; kararlılığı, cesareti, alçak gönüllülüğü, mücadele azmi ve direnmeyi miras bıraktı. İbrahim’in hasletleri halkımızın hasletleridir. Onun bağımsızlık özgürlük ve sosyalizm hasletleri emeğin ve halkın kurtuluşu mücadelesinde sürecek ve kendisi gibi ölümsüzleşecektir.

Kaynak: İmece-Der