Orhan Yalçın Gültekin
Aslında şahsı pek tanımazdım.
Biz dünyayı değiştirmeye çalışırken o bizim değiştirmeye çalıştığımız dünyayı derinleştirmeye çalışıyormuş… Onun derinleştirmesini birileri devrim olarak adlandırıyor ama bizim devrimimiz başkaydı, başkadır.
Şimdi onun derinleştirdiği dünyayı değiştirmek için onun bıraktıklarını en etkin biçimde kullanma zamanıdır. Atadan kalma usulleri esas alarak elbette. Zira gerçek yaşam sanal değildir. dokunmayla başlar her şey…
Dünyayı derinleştirmeye çalışması kapitalist ve sömürücü olduğunu değiştirmez. O kadar servet nasıl birikir?
BeğenBeğen
Yalçın merhaba, sınıfsal mücadelenin de güncellenmesini düşünen ve dile getiren bir kişiye rstlamaktan memnuniyet duydum.
Evrensel ve de ulusal solun bu yolda halen başlarda olduğunu üzüntümle görüyorum. Sınıfların keskin sınırları bilişim sayesinde belirsizleşmiş ve hedef ortaklıkları pek başka grupları geçici sürelerle biraraya getirmektedir. Artık uzlaşma devrim-karşı devrim sürecini değiştirmiş durumdadır . Aslında dünyada bir evirilme oluşuyor, 2008 krizinin bitmeyişi bunun işaretleri.
BeğenBeğen
Akif, selam…
Sınıf mücadelesi demek, sınıfların kalın çizgileriyle karşı karşıya gelmesi demek değil… Hele henüz temel çelişkinin burjuvazi-proletarya çelişkisi olmadığı ülkelerde, çeşitli sınıf ve katmanlardan bireyler-gruplar geçici ya da dönemsel biraraya gelir ve bir şeye karşı ya da bir şey için mücadele ederler. Bu birey ve/veya grupların sınıfsal durumlarının ne olduğundan çok hangi zeminde mücadele ettiklerine bakmak gerekir. Giap’ın bahsettiği ulusal demokratik halk devrimi -benim geleneğim milli demokratik devrim diyor- zaten işçi sınıfı, köylülük ve şehir küçükburjuvazisinin ittifakını öngörür.
BeğenBeğen