“Kitap okumayan, Dostoyevski’yi bilmeyen kişi çok akıllı ve doğru futbol oynayamaz, futbolcu olamaz…” – Selçuk Yula
12 Eylül ve Selçuk Yula
“Darbeyi yapanlar toplumu ve siyaseti istedikleri gibi biçimlendirdiği gibi spora ve özellikle de futbola el attılar. O dönemin ünlü bir futbolcusu olarak sokakta yaşananların sahalarda pek hissedildiğini söyleyemem. Ancak bu futbola dokunmadıkları anlamına gelmemeli. Kenan Evren bu işe çok önem veriyordu. Kupa törenlerinde kupayı bizzat teslim etmesi bile bir propaganda şekliydi. Darbe döneminden tribünler de nasibini aldı. Önceki yıllarda sokaklarda biriken öfke bilinçli olarak stadyumlara kaydırıldı. Gençlerin buralarda depolitize olması istendiği çok açık ortadaydı. Dönemin devrimci sloganları bile değiştirildi: Gündoğdu hep uyandık stadlarda toplandık! Sonraki yıllarda tezahüratlar ordu ve Kenan Evren lehine atılmaya başlanmıştı…”
“Türkiye politika kaldırmıyor. 12 Eylül Türkiye’deki kırılma noktasıdır. İyi devrim midir, kötü devrim midir? benim için Kötü devrimdir. Gençler bu dönemde depolitize edildi. Günümüzün futbolcuları hep o dönemin çocukları. Neticede sağ-sol kavramını bilmiyorlar. Mercedes’e, Ferrari’ye binen futbolculardan bir şey bekleyemezsin zaten! Futbolcuları bir kenara bırak, Türkiye’deki gençlerin bir misyonu yok. Üniversite öğrencileri ne biliyor ki Türkiye’de? 12 Eylül’den sonra milyonlarca kitap yakıldı bu ülkede. Okumayı bilmeyen gençlik üretildi. Biz Beatles’larla, Pink Floyd’larla büyüdük. Şimdiki çocuklar, Arto’nun müzikleriyle göbek atıyorlar diskolarda. Bunlarla da politika konuşamazsın.”
Sosyalist Birlik Partisi’ne Destek
Cumhuriyet Gazetesi’nin 15.1.1991 tarihli sayısının 15. sayfasında yeni kurulan Sosyalist Birlik Partisi’nin kuruluşunu kutlayan ilanın altında partiyi destekleyen isimlerin arasında Selçuk Yula’nın da imzası yer alıyordu.
Nazım Hikmet’in vatandaşlığının iadesi
Yine Cumhuriyet Gazetesi’nin 21.3.1993 tarihli sayısında yer alan, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın “Nazım Hikmet’in vatandaşlığının iadesi” ile ilgili imza kampanyasına da imza vermişti Selçuk Yula.
Mao’dan Alıntı
4 Ekim 2006 tarihli bir yazısında Mao’dan “stratejik olarak bütün düşmanları hor görmek, taktik olarak hepsini hesaba katmak gerekir” biçiminde alıntı yapıp kendisini tanımayanları şaşırtmıştı.
Selçuk Yula kimdir?
8 Kasım 1959 tarihinde, Ankara’da dünyaya gelen Yula, futbolculuk kariyerine, Şekerspor’da başladı.
Transfer olduğu Fenerbahçe’de golcülüğü ve penaltı atışları ile tanınan Yula, takımda oynarken, 1981 – 1982 sezonunda kaydettiği 16 golle, 1982 – 1983 sezonunda da attığı 19 golle, Gol Kralı oldu.
1979 – 1986 seneleri arasında, Fenerbahçe forması altında, 134 gol atan Yula, 1986’da, Almanya’nın, Blau Weiss 90 Berlin takımına geçti. Berlin’de bir sezon geçiren Yula, daha sonra Türkiye’ye dönerek, Sarıyer forması giydi.
19 Temmuz 1991’de Galatasaray’la, 2 yıllık mukavele imzalayan ve 31 Mayıs 1993’e kadar, sarı-kırmızılı formayı giyen Yula, 21 kez oynadığı Milli Takım’da, 3 kez kaptanlık yaptı.
Selçuk Yula, futbolculuk hayatını noktaladıktan sonra çeşitli gazetelerde ve televizyon kanallarında, futbol yorumculuğuna başladı.
6 August 2013 at 12:07