Avusturya’da 1927 yılındaki Temmuz İsyanında (Kara Cuma olarak da bilinir) 15 Temmuz 1927’de Avusturya polis güçlerinin açtığı ateş sonucunda 84 protestocu ve dört polis ölürken, 600’den fazla kişi de yaralandı.

Çatışma Sosyal Demokratlar ile zengin sanayicilerin kurduğu ve Avusturya Katolik Kilisesinin de dahil olduğu bir ittifak arasındaki çatışmanın sonucuydu. 1920’lerin başlarında birçok paramiliter güç oluşmuştu: Bunlardan biri sağcı Frontkämpfervereinigung (Gaziler Derneği), diğeri de sol kanat Republikanischer Schutzbund (Cumhuriyetçi Savunma Birliği) idi. 30 Ocak 1927 tarihinde Schattendorf, Burgenland’da, bu gruplar arasında çıkan bir çatışma, bir adamla bir çocuğun ölümü ile sonuçlandı.

Temmuz ayında Viyana’da açılan davada sağcı gaziler bu ölümlerin faili olmakla suçlandılar, ancak jüri tarafından beraat ettirildiler. Bu olay Şansölye Ignaz Seipel başkanlığındaki hükümeti devirme amacı güden bir genel greve yol açtı.

Kitlesel protestolar sırasında Viyana Adalet sarayı’nda (Justizpalast) yangın çıktı. Polis müdürü Johann Schober’in protestoları güç kullanarak bastırma harekatı 89 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

(Wikipedia, English’ten tercüme edilmiştir.)